måndag 1 mars 2010

Morotsbröd.



50 g jäst
10 dl fingervarmt vatten
2 dl solroskärnor
1 dl linfrön
1 msk salt
2 msk sirap
4 rivna morötter
26-28 dl dinkelfullkornsmjöl

2 uppvispade ägg
Solroskärnor.

Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör om så jästen löser sig. Tillsätt alla ingredienser utom mjölet och rör om. Häll i mjölet i omgångar och arbeta degen tulls den är fast och smidig. Spara lite av mjölet till ut bakningen. Låt degen jäsa i 40 minuter.
häll ut degen på mjölat bord, använd resten av mjölet om det behövs. knåda degen smidog och forma den till 2 rullar. Dela rullarna i 20 bitar var och forma till bollar. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper. och låt dom jäsa i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 C.
Pensla bollarna med uppvispat ägg och strö på solrosfrön.
Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

1 kommentar:

Cecilia sa...

Låter som ett gott bröd! Jag älskar frön i (ätbara)saker och här är både lin- och solros-, mkt lovande =)